Despre idoli si fani

Felicitari Simonei Halep pentru performanta ei la Australian Open. Dar mai presus de toate, felicitari pentru Lucian Bute si pentru infrangerea lui. Si nu, nu sunt ironic. Nu contest performanta Simonei dar, in acest moment, infrangerea lui Lucian este o performanta mai mare decat victoria ei…

bute

Pauza de comentarii legate de faptul ca nu apreciez fata la adevarata ei valoare si pentru ca sunt un porc misogin iubitor de bataie si sange… Acum sa va explic si motivele pentru care spun asta.

Desi Simona a castigat iar Lucian a pierdut, victoria ei este intr-o cu totul alta faza a competitiei. Lucian a luat bataie in FINALA. A luptat “cu trofeul pe masa”. Pana nu ajunge in finala, chiar daca o pierde, performanta Simonei este la un nivel sub infrangerea lui Lucian.

Inteleg nevoia de a avea gasi tot felul de motive de mandrie “pentru ca sunt roman ca si ea” si de bucurie pentru succesul obtinut de tenismena, dar este exagerat sa o transformi intr-un idol peste noapte, iar pe Lucian sa il arunci la cosul de gunoi. Performantele pe care le-a avut Lucian sunt cu mult peste ceea ce a realizat Simona pana acum. A castigat centura si a aparat-o cu succes de mai multe ori (si nu conteaza ce adversari a avut) pe cand Simona inca mai are de demonstrat.

Trecand de la acest caz particular la o privire de ansamblu, multi oameni tin sa isi creeze rapid idoli, fara baze reale, damnandu-i, in acelasi timp, pe altii care, desi poate nu au castigat mereu, au rezultate mult mai bune. Multi oameni inteleg o victorie, chiar daca la un nivel relativ jos, mult mai importanta decat o infangere la un nivel ridicat. Nu stiu de voi, dar ar prefera sa pierd intr-o finala decat sa castig un meci in optimi.

Si aici nu este vorba doar despre sport. Avem mult prea multi idoli in aceasta tara, aparuti peste noapte, fara valoare si fara esenta. Si acum nu ma refer la Simona, ea doar mai are de demonstrat. Ma refer la multi care au facut afaceri dubioase (vezi “nea gigi”), altele care au reusit singura “performanta” de a se dezbraca pe ici si pe acolo, copii de bani gata care traiesc pe spatele parintilor, iar cea mai mare reusita a lor este ca si-au luat cine stie ce masina din banii mamei.

Oare idolii isi formeaza, inspira si modeleaza fanii sau fanii isi creaza idoli dupa chipul si asemanarea lor?

Leave a Reply